• Ви знаходитесь тут:

  • Головне
  • Новини
  • 21 лютого – Міжнародний день рідної мови

21 лютого – Міжнародний день рідної мови

2018-02-21

/Files/images/P1100135.JPG

“Мови – це важливо!”

цей вислів обрано ЮНЕСКО гаслом Міжнародного дня рідної мови.
21 лютого представники всіх націй і народностей у світі відзначають Міжнародний день рідної мови. Це свято було проголошене на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, яка відбулася 26 жовтня – 17 листопада 1999 року в Парижі. Міжнародний день рідної мови був установлений з метою вшанування пам'яті загиблих захисників бенгальської мови в Республіці Бангладеш, де 21 лютого 1952 року з нечуваною жорстокістю розстріляли студентів-демонстрантів.
Метою Міжнародного дня рідної мови є сприяння мовній різноманітності світу і стимулювання вивчення іноземних мов населенням різних країн. ЮНЕСКО виступило за зближення культур і їх активну взаємодію, зокрема, в мовних питаннях, оскільки саме мови вважаються важливим інструментом розвитку духовної спадщини Планети.

В Україні це свято відзначають з 2002 року, коли для зміцнення державотворчої функції української мови та сприяння вільному розвитку і використанню інших мов національних меншин України було видане розпорядження №34/2002-рп «Про відзначення Міжнародного дня рідної мови”. У розпорядженні, окрім іншого, зазначається». Широко відзначити 21 лютого 2002 року, проголошений ЮНЕСКО як Міжнародний день рідної мови.
Відтоді це свято стало ще одним днем пошанування рідної мови в кожному освітньому закладі, у бібліотеках, культурних центрах, просвітницьких організаціях України.

Головним напрямом відзначення цього свята є привернення уваги світової громадськості до збереження й розвитку лінгвістичного розмаїття, а також зміцнення ролі рідної мови як важливого чинника культурної самобутності. Україна забезпечує необхідні умови для утвердження державності української мови, вільного розвитку всіх національних мов на своїй території, стимулює вивчення мов міжнародного спілкування.

Із нагоди святкування Міжнародного дня рідної мови в Лехнівській загальноосвітній школі вчителем української мови та літератури Худобою Л.С. було організовано та проведено мовознавчий турнір для учнів 6 – 7 класів на тему «Ну що б, здавалося, слова!», на якому визначили найкращих знавців рідної мови.

Також за ініціативи філій Інституту модернізації змісту освіти учні 8 – 11 класів написали "диктант єдності" українською мовою «Без мови немає народу».

/Files/images/P1100136.JPG

/Files/images/P1100134.JPG

/Files/images/P1100133.JPG

/Files/images/P1100132.JPG

/Files/images/P1100131.JPG

/Files/images/P1100130.JPG

Кiлькiсть переглядiв: 170

Коментарi