"Ніхто не забутий, ніщо не забуте"

2018-05-08

/Files/images/P1100305.JPG

8 травня у Європі та світі (а з недавніх пір і в Україні) перемогу над нацизмом відзначають як День пам'яті та примирення.

7 травня 1945 року у французькому Реймсі начальник оперативного управління Верховного головнокомандування армійських сил Німеччини (ОКВ) генерал-полковник Альфред Йодль підписав акт капітуляції Німеччини. Але Антигітлерівська коаліція офіційно прийняла вже 8 травня о 23:01 за берлінським часом (у той час у Москві вже було 00:01 9 травня). Отже, більшість країн світу відзначає День Перемоги над нацизмом 8 травня (офіційна назва свята – День перемоги в Європі), а країни колишнього СРСР – на день пізніше, 9 травня.

У листопаді 2004 року Генеральна Асамблея ООН своєю резолюцією № A/RES/59/26 проголосила 8 і 9 травня Днями пам'яті і примирення. Таким чином в ООН визнали, що держави-члени можуть мати свої Дні перемоги, звільнення і святкування.

Так, ця резолюція пропонує всім державам-членам, організаціям системи Організації Об'єднаних Націй, неурядовим організаціям і приватним особам щорічно відповідним чином відзначати один із цих днів або обидва ці дні як данину пам'яті всім жертвам Другої світової війни.

В Україні День пам'яті та примирення – це нове державне свято, яке було встановлене Указом Президента України від 24 березня 2015 року, і цим же документом затверджено дату його святкування – 8 травня. Символ Дня пам'яті і примирення в Україні – червоний мак.

…проте незалежно від назви і дати – це, передусім, день шани за мільйонами загиблих.

8 травня в Лехнівській ЗОШ І-ІІІ ступенів відбувся мітинг ,присвячений Дню памяті та примирення і Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Захід проходив за участі директора школи О.Д. Петренко, учнів, педагогічного колективу, сільської голови Г.М. Христофорової, громадськості села та отця Анатолія.

Вже 73 роки несемо ми квіти до могил загиблих, несемо з вдячністю в серцях. Ми ніколи не забудемо подвиг своїх дідів, прадідів у Другій світовій війні. Солдатський подвиг в роки війни в пам’яті поколінь буде жити вічно. Солдатська пам'ять – це той голос історії, який ми повинні слухати щодня для усіх поколінь, як голос правди про Другу світову війну.

Дорогою ціною заплатив український народ за участь у найстрашнішій за всю світову історію війні 1939-1945 рр. Не щезне в пам'яті людській, не йде в забуття великий подвиг і велика трагедія нашого народу, тих, хто віддав своє життя для щастя інших. Український народ зробив надзвичайно великий внесок у досягнення перемоги над нацизмом і заплатив за це чи не найвищу ціну в Європі.

/Files/images/P1100319.JPG

/Files/images/P1100324.JPG

/Files/images/P1100315.JPG

/Files/images/P1100307.JPG

/Files/images/P1100301.JPG

/Files/images/P1100322.JPG

Кiлькiсть переглядiв: 261

Коментарi