"Ніхто не забутий, ніщо не забуте!"

2020-05-08

/Files/images/1431094247_fetchimage.jpeg

8 травня у Європі та світі (а з недавніх пір і в Україні) перемогу над нацизмом відзначають як День пам'яті та примирення.

7 травня 1945 року у французькому Реймсі начальник оперативного управління Верховного головнокомандування армійських сил Німеччини (ОКВ) генерал-полковник Альфред Йодль підписав акт капітуляції Німеччини. Але Антигітлерівська коаліція офіційно прийняла вже 8 травня о 23:01 за берлінським часом (у той час у Москві вже було 00:01 9 травня). Отже, більшість країн світу відзначає День Перемоги над нацизмом 8 травня (офіційна назва свята – День перемоги в Європі), а країни колишнього СРСР – на день пізніше, 9 травня.

У листопаді 2004 року Генеральна Асамблея ООН своєю резолюцією № A/RES/59/26 проголосила 8 і 9 травня Днями пам'яті і примирення. Таким чином в ООН визнали, що держави-члени можуть мати свої Дні перемоги, звільнення і святкування.

Так, ця резолюція пропонує всім державам-членам, організаціям системи Організації Об'єднаних Націй, неурядовим організаціям і приватним особам щорічно відповідним чином відзначати один із цих днів або обидва ці дні як данину пам'яті всім жертвам Другої світової війни.

В Україні День пам'яті та примирення – це нове державне свято, яке було встановлене Указом Президента України від 24 березня 2015 року, і цим же документом затверджено дату його святкування – 8 травня. Символ Дня пам'яті і примирення в Україні – червоний мак.

…Проте незалежно від назви і дати – це, передусім, день шани за мільйонами загиблих.

Вже 75 років несемо ми квіти до могил загиблих, несемо з вдячністю в серцях. Ми ніколи не забудемо подвиг своїх дідів, прадідів у Другій світовій війні. Солдатський подвиг в роки війни в пам’яті поколінь буде жити вічно. Солдатська пам'ять – це той голос історії, який ми повинні слухати щодня для усіх поколінь, як голос правди про Другу світову війну.

Дорогою ціною заплатив український народ за участь у найстрашнішій за всю світову історію війні 1939-1945 рр. Не щезне в пам'яті людській, не йде в забуття великий подвиг і велика трагедія нашого народу, тих, хто віддав своє життя для щастя інших. Український народ зробив надзвичайно великий внесок у досягнення перемоги над нацизмом і заплатив за це чи не найвищу ціну в Європі.

Кiлькiсть переглядiв: 135

Коментарi