Зимові свята

2015-12-16

/Files/images/Angl6-40-prakt1.jpg

В народі говорять: “Зима прийшла і празничків привела”.

І дійсно. Взимку майже щодня – свято. Ми ж виділили серед них найбільші:

- Андрія (13 грудня);

- Святого Миколая (19 грудня);

- Святвечір (6 січня);

- Різдво Христове (7 січня);

- Новий рік або свято Василя (14 січня);

- Водохреща (19 січня);

- Масляна (останній тиждень перед Великоднім постом).

На перший зимовий місяць, 13 грудня, припадає свято Андрія. В ніч під Андрія хлопці мають найбільші права – єдина ніч в році, коли парубкам вибачають люди всі бешкети.

Свято Миколая найбільш улюблене дітьми, бо Миколай – захисник усіх бідних і знедолених. А ще він приносить дітям подарунки. До цього свята розроблено сценарії “По Вкраїні з краю в край ходить Святий Миколай”.

Шостого січня – Святвечір.

Кожна господиня на Україні встає раненько, щоб приготувати на вечерю аж 12 пісних страв.

На столі головною стравою являється кутя і узвар. Прикрашає стіл дідух (уквітчаний сніп жита чи пшениці). А ще цей вечір у народі носить назву – Багата Кутя.

Діти в багатьох регіонах, а також і на Херсонщині, носять вечерю: хрещеному, хрещеній, найближчим родичам. За принесену вечерю їх чекають подарунки та гостинці.

Святу Різдва Христового присвячено “Різдвяний вертеп”.

Тиждень по коляді, напередодні Нового року – Щедрий вечір, або день преподобної Меланії. Познайомити дітей з особливостями його святкування пропонуємо на вечорі народних жартів “Де коза ходить, там жито родить”. Це веселе театралізоване дійство у відповідних костюмах і масках. В цей вечір ватаги дівчат і дітей ходять по хатах і щедрують. Молодь водить Меланку (переодягненого у дівочий одяг хлопця). Це традиційний Новорічний театралізований обряд.

А перший день нового року ще називають День Василя. Сценарій бажано доповнити книжковою виставкою “Щедрий вечір – добрий вечір”.

Хрещення або Водохреща припадає на 19 січня. У цей день по всій Україні святять воду (хрестять маленького Ісуса Христа). Водосвяттю присвячено гру-конкурс “Тікай, кутя, із покуття, а узвар – на базар”.

Тиждень перед Великоднім постом називається Масляна. Щодня жінки, молодь і діти гуляли, пригощались варениками з сиром. Набиралися сил перед довгим постом.

Молодь збиралась на вечорниці і гуляла до ранку (досвітки).

В останній день Масляної проводжали Зиму і зустрічали Весну. Обов’язково проводились ігри на свіжому повітрі: кидали сніжки, з “боєм” брали фортецю, побудовану з снігу або льоду тощо.

Кiлькiсть переглядiв: 150

Коментарi